"tjuv, prostituerad och mormor"

på en brunch i åbo för ett tag sedan satt vi med tjejerna och försökte komma på boktips åt varandra. kriterierna, åtminstone mina, var att eftersom jag läser så mycket för studierna måste det vara något som är lättläst och inte kräver för mycket hjärngympa. samtidigt ska det ändå vara intressant och engagerande, men inte göra en ledsen för jag orkar inte med sorgliga böcker. jag tänker att biografier kanske är den genren som platsar just däremellan, och boken hinsehäxan som jag läste under romresan tyckte jag att var mycket speciell.

den så kallade hinsehäxan i boken, lillemor östlin, är den kvinna som sammanlagt suttit längst i olika fängelser i sverige. i boken berättar hon om droger och prostitution, om sina barn, rättsväsendet i sverige och hur fängelsevärlden ser ut. hon beskriver sitt förhållande med lennart geijer, som senare kom att bli sveriges justitieminister. att läsa sig igenom hennes liv är fascinerande. trots allt det hemska tycker jag ändå inte att boken är sorglig, för det finns så mycket positivt i den också. mycket gemenskap, mycket lämna-aldrig-en-vän-i-skiten, mycket kärlek och otroligt mycket jävlaranamma. då boken kom ut 2003 satt hinsehäxan fortfarande i fängelse, men hade inte många år kvar till att bli utsläppt. blev lite ledsen då jag googlade henne och såg att hon i januari i år åter blivit fast för amfetaminbrott, 72 år gammal. den här boken är spännande, tragisk, fascinerande, upplyftande läsning. en bok som får lite mer jävlaranamma utmanat ur en själv också, hinsehäxan tycker aldrig synd om sig själv och ger definitivt aldrig upp. läs den!

12.04.2013 kl. 14:26

torsdagens bästa

bästa maten, eller en av dem i alla fall!

bästa frisyren hade jag på jobbet.

bästa (enda) sättet att torka kläder på i ett bo på 19,5 kvadratmeter.

bästa mysskjortan med en liten snäcka på.

11.04.2013 kl. 19:02

luv me buddies

 

 

ett kinderäggpussel och jag påväg till uni imorse. soppakeittiö-lunch i sandvikens saluhall med famo igår och en tölösolnedgång från mitt fönster. J är på michelinvägen med mig hela veckan och jag njuter av att laga mat tillsammans, sitta i varsitt hörn och inträdesprovsläsa (han) och tentläsa (jag), mysa i soffan och kolla på how i met your mother. tent nästa vecka och jag försöker övertala mig själv till att kämpa lite då det bara är en och en halv månad kvar innan sommarlov. fast inte så konstigt att det är svårt att förstå med alla snöhögar runt omkring. suktar och spanar efter en läderrock, ska slå till direkt då jag hittar en jättejättefin. då blir det vår av sig själv!

09.04.2013 kl. 21:36

som jamie oliver på tjugo minuter

fyllda plättar: stek plättar. om du är lat duger det väldigt bra med plättmjölmix och vatten. fyllningen vi hade bestod av lök, svamp och maletkött, tomat och ost. rulla ihop och sätt in i ugnen tills osten smält.

färskpasta med sparris och kallrökt lax: koka upp sparrisen, spara kokvattnet. stek lök i en skild panna, sätt till matgrädde. lägg i en skvätt av sparrisvattnet med matgrädden. koka upp spaghettin, blanda i pastan, sparrisen och laxen med såsen. kläm i citronsaft enligt smak och tycke!

07.04.2013 kl. 17:56

3 x vår

nu är det nog så här att den där jEvla våren får börja lag sig hiåt. jag har ju tagit fram tossorna och allting. det är inte okej att det är minus tie grader på natten då det står sjunde april i kalendern. lite pluspoäng dock för fantastiskt solsken nästan hela veckan!
för övrigt så går det ju sådär måttligt bra med att blogga aktivt. jag vet inte varför det känns så svårt nuförtiden. jag vill gärna skriva, men det är egentligen för en handfull tjejer, som jag inte kan se var och varannan dag, som jag tycker det är roligt att skicka lite livstecken åt. berätta vad jag gör och sånt. just nu är det dock inte så intressant i och med att det mesta går ut på att läsa. kanske våren och solen för med sig lite inspiration och tid till annat. är dock hemskt glad över att det gått bra med studierna hittills och att vi i princip bara har två stora tenter kvar tills vi så småningom kan kalla oss andra årets jur.stud.! spännande, och fortfarande värt besväret. who knew.
i år har jag inga stora planer för sommaren. ser framemot ett veckoslut i rosala och att sträckläsa böcker på kitö. men vad annat ska vi hitta på?
den här söndagen är förövrigt väldigt skön och trevlig, ska fortsätta med det nu. hoppas ni har det bra där ute.
 

07.04.2013 kl. 15:54

lucy spraggan

jens sade lyssna på det här och så gjorde jag det, och nu tycker jag att ni också ska göra det. jättebra om man tycker om glad musik, lite som miss li eller så. eftersom jag inte vet hur man sätter in en youtube-video i blogginlägget (?) så måste ni klicka upp några linkar!

http://www.youtube.com/watch?v=EiyBC3-d-74

http://www.youtube.com/watch?v=QtcCkvmJgyk

03.04.2013 kl. 18:54

vad jag pysslar med

idag kom jag hem till en hög med disk som jag inte orkade diska undan efter mini-inflyttningsfest på måndagen. det gjorde inte så mycket för jag har också mina små presenter här, t.ex. en ananas och en kokosnöt. jag njuter väldigt mycket av att äntligen, äntligen ha internet som fungerar i lägenheten och just nu gör jag det här:

elle och många bitar sushi och en mycket bra torsdag.

03.04.2013 kl. 18:36

hej tjejer

vad är detta för bilder?

vad är detta för en fest? hur länge sedan är det här egentligen? älska att hitta gamla foton på kameran som man inte visste att existerade.

30.03.2013 kl. 14:54

J

"du e som när man får fem i rad såhär o tre i rad såhär när man flyttar i candy crush saga. de e de bästa som man kan få."
19.03.2013 kl. 22:51

bra på att vara ensam

Igår hade jag en morgonföreläsning, en lång paus och sedan en kvällsföreläsning som började kvart över sex. Under timmarna där emellan hann jag sätta ihop en ikeahylla, städa ordentligt, dammsuga och föra ut rosk, klippa i lite kläder, fixa mat och pyssla. Då är jag bra på att vara ensam, när jag har något att uträtta och ifred får vara effektiv och sköta undan listade måsten.

 

Vid alla andra tillfällen är jag hemskt dålig på att vara ensam, vilket är motsatsen till vad jag tidigare trott om mig själv. Det är skönt att vara ensam då och då, men annars är det bara tråkigt. Speciellt i en liten lägenhet där internet inte fungerar. Speciellt om kvällarna.

 

Men! Tur nog finns det inte så många sådana kvällar. Mycket bättre kvällar är exempelvis sådana som ikväll då vi fixar god mat tillsammans med J. Ska återgå till det nu (måste stjäla hans internet från telefonen för att kunna posta det här). Ha en bra tisdagkväll på er.

12.03.2013 kl. 20:35

testing testing bloglovin

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/4566993/?claim=favg99nzd6k">Seuraa blogiani Bloglovinin avulla</a>

Nya bloggadressen: http://nittonochenhalv.ratata.fi/blogg

12.03.2013 kl. 13:50

hej mars-månad

det här fenomenet ledigt-veckoslut dyker upp ungefär en gång i månaden, det vill säga veckoslutet efter föregående tent. nu speciellt skönt i och med att fredag var föreläsnings- och jobbfri. har shoppat lite med mamma, tillbringat hela dagen i backen på lördag och idag har jag städat och pysslat en del. 

morgongröt och vyerna från backen, receptbok jag börjat pyssla ihop och lite nya kläder i skåpet. hoppas ni har det bra!

10.03.2013 kl. 15:59

tågfärd


jag tog tåget upp till vasa i måndags för att hälsa på mandi.
hade två så fina dagar uppe i landet med mys och massa viktigt prat.

06.03.2013 kl. 16:53

svar på tal

på veckoslutet var jag med och hjälpte till i köket då min ämnesförening ordnade infotillfälle för potentiella nya studeranden. en tjej såg mycket bekant ut och hälsade då hon klev in på klubben. senare då det serverades mat var det någon som frågade om jag varit aktiv som gulis i år, och jag svarade att jag trivats bra i köket och hjälpt till på sitser.

då kläcker den här tjejen spydigt ur sig "för det gick ju så bra förra gången du var värdinna".

då plötsligt kunde jag placera henne. hon fanns på en väldigt misslyckad fest jag ordnade i gymnasiet, en fest som slutade med att jag satt ensam utanför huset i skogen och grät och ringde till min kompis att hon måste komma och hjälpa mig klockan två på natten.

jag sa ingenting åt tjejen, vände ryggen till och fortsatte diska. för jag har aldrig någonsin vetat vad man ska säga då någon är sådär jävlig, rakt ut pang på rödbetan. men nu, då jag använt två onödiga dagar till att fundera på henne, vet jag vad jag skulle säga.

-HÖRDU (DU DIN LILLA *****.) den gången var det fel på gästerna, inte på värdinnan. 

03.03.2013 kl. 17:55

ni vet

ni vet sådana där dagar då allt egentligen är bra. alltså allt är ju bra. men sedan är man ändå full av ilandsproblem man inte kan ta avstånd ifrån och så är allt bara skit, fast allt egentligen är bra. solen skiner dock vilket gör det mesta lite bättre. bara lite.
25.02.2013 kl. 13:20

Senaste kommentarer

16.07, 19:26160713 av Jossu
09.06, 16:41händerna mot himlen av Kira
27.04, 23:04bloglovin - moving av Lina
26.04, 00:59great success av H